Hírek

RTL Klub - Dr. TÓTH műsorában derékfájásssal és hátfájással kapcsolatos tanácsaim itt nézheted meg

Kapcsolat

Telefon: 06-20/528-3406

Email: info@drzsiskabeata.hu

Legfrissebb bejegyzés

Struccpolitika a rendelőben, avagy mindenki más beteg lehet csak ÉN NEM!

A cikk írása előtt sokat gondolkoztam azon, mi az, ami tabuként jelen lehet egy orvos életében?  Mi az, amit mi orvosok másoknál el tudunk fogadni, de a magunknál...

50 év felett

A felnőttkor kihívásai ide fokozottabban érvényesek (kérem, ha ideje van, olvassa el) és az itt bekövetkező hormonális változások főként hölgyek esetében fel is erősítik ezeket.

A rendszeres havi vérzés elmaradása jelzi, hogy megváltozott a hormon rendszer működése. Az addig segítő és védő női hormonok szintje lecsökken. Nőhet a szívinfarktus és a csonttörések kockázata, de ezek odafigyeléssel megelőzhetőek.

Mi az, amit Ön tehet saját érdekében 50 év felett?

Végeztesse el a következő vizsgálatokat és szakemberrel beszéljék át a kapott eredményeket. Állapodjanak meg - még a megfelelő eredmények esetében is - egy 1-2 évente ismételt rendszeres követésben.

D vitamin szint vérből történő ellenőrzése. Magánúton Ön, állami rendszerben reumatológusa kérheti ezt a laborvizsgálatot Önnek. D vitamin szedése mellett is fontos az ellenőrzése, mert abban az esetben is lehet alacsony az értéke, mivel lehetséges, hogy D vitamin raktárai üresek. Alacsony szint mérése mellett fontos a D vitamin dózisának megemelése, hiszen védő hatását csak a megfelelő szinten éri el. Nem csak a kalcium felszívódását segíti és annak a csontokba történő beépülését, hanem segíti az immunrendszer működését, csökkenti a belszervi rákok és a cukorbetegség kialakulását.

Csontsűrűség vizsgálat vagy DEXA, amivel ellenőrizni tudjuk a csont szerkezetét, ezzel törékenységét. Legfontosabb a derék csigolyák és a combnyak állapota, mert ezek törései okozzák a legnagyobb gondokat. Állapotuk ellenőrzésével következtethetünk a későbbi törések rizikójára, követhetjük a kezelés hatékonyságát és az életmód váltás hatására bekövetkező változások mértékét.

2 irányú háti és derék csigolya röntgen, abban segít, hogy a csigolyák magasságának változását nyomon kövessük. Diagnosztizálni tudjuk a fájdalommentes apróbb beroppanásokat és töréseket, ezzel szintén a csontok állapotára következtetve.

Életmód:

Kalcium és D vitamin szedése/pótlása a vérszint ellenőrzése mellett.

Rendszeres testmozgás. Séta, kerékpározás, ami a csípőket jól átmozgatja. Házimunka és kertészkedés mellet is javasolt a jóga vagy osteoporozis torna, ami a gerincet biztosan minden irányban megfelelően és helyesen átmozgatja, ezzel serkentve a csontépítést és a csontépítő folyamatokat.

Gyümölcsök, zöldségek rendszeres, főként nyers formában történő fogyasztása.

Kóros eredmények ismeretében szakember felügyelete mellett a megfelelő életmód mellé szükséges megfelelő gyógyszeres terápia alkalmazása is!

Javíthat Ön is egészségén! Ismerje meg a lehetőségeit, jelentkezzen most be egy szakorvosi vizsgálatra, hogy megmutassuk, a fiatalos lendület a mozgás öröme Önben is ott van!

                                                                                                     budapest reumatológus zsiska beáta