Hírek

RTL Klub - Dr. TÓTH műsorában derékfájásssal és hátfájással kapcsolatos tanácsaim itt nézheted meg

Kapcsolat

Telefon: 06-20/528-3406

Email: info@drzsiskabeata.hu

Legfrissebb bejegyzés

Struccpolitika a rendelőben, avagy mindenki más beteg lehet csak ÉN NEM!

A cikk írása előtt sokat gondolkoztam azon, mi az, ami tabuként jelen lehet egy orvos életében?  Mi az, amit mi orvosok másoknál el tudunk fogadni, de a magunknál...

Felnőttkor

budapest reumatológus zsiska beáta

Még a panaszok megjelenése előtt felnőtt korban is lehetséges mozgásszervi betegségek esetén a korai felismerés, így a megelőzés. Előre jelezni tudom Neked az egyes területek túlterheltségét, későbbi kopások kialakulásának helyét, azzal hogy, felmérem izmaid-, kötőszöveted állapotát, megvizsgálom ízületeid mozgását,  megfigyelem a testtartásod, a gerinced és az ízületeid terhelését, a járásod, a testmozgásod.

Miért keress fel, mielőtt a panaszaid jelentkeznének?

Ha előre tudjuk, milyen területeken jelentkezhet a későbbiekben Nálad probléma, akkor lehetőségünk van a XXI. század terápiás módszereivel még időben korrigálni és gyógyítani azokat. Ha előrelátó vagy, akkor megadhatod magadnak azt a lehetőséget, hogy ne betegségeid miatt járj orvoshoz és kezelésekre, hanem mindezt az egészséged megőrzése és a fájdalmak megelőzése érdekében tedd!

Jól karbantartott izmaid mellett normalizálódik a vérnyomásod, a vércukorszinted, a testsúlyod, csökken a szívinfarktus és a csonttörések kialakulásának esélye, a csontritkulás mértéke.

Hogyan hathatnak izmaid ennyi mindenre? Izmaid - ha nyugalomban vagy és jól érzed magad - akkor ellazult állapotban vannak. Erős fizikai megterhelés, munkahelyi- vagy bármilyen más tartós stressz esetén feszesek és kötött állapotúak lesznek. A kötött állapotban összenyomódnak a kis erek, így az izomid oxigén és tápanyag ellátása egyre rosszabb lesz. Felszaporodnak a salakanyagok, az izmaid egyre savasabbak és fájdalmasabbak lesznek. Az izmaid a fájdalomra összehúzódással védekeznek, ami a vérellátást és a folyamatokat továbbrontja. A kötött izmaid rossz keringésük miatt kevesebb cukrot égetnek el a szervezetedben, ami ronthatja a vércukorszintet. A fokozott izomtónusod növeli az ereidben a nyomást, így a szívednek is egyre nagyobb nyomással kell dolgoznia, ami vérnyomás emelkedéshez vezethet. A kötött izmaid mellett merevebbé válik mellkasod, légzésed felületesebb lesz. Nem levegőzik át úgy a tüdőd, így a szervezeted is kevesebb oxigént kap. A szorosabb mellkasban szíved sem tud olyan mértékben tágulni, így szaporább ritmus mellett próbálja a korábbi teljesítményt fenntartani. A gyorsabb ritmus és kisebb kitérések mellett saját vérkeringése is rosszabb lesz, így megnövekszik a szívinfarktus esélye. Mindezeket tovább rontja a stressz által védekezésként termelt hormonok működése, ami kihatással lesz negatív irányban a tested és az immunrendszered működésére. A folyamat lassan, évek, évtizedek alatt éri el azt a pontot, amikor valóban komoly fájdalmaid és tüneteid lesznek (általában 35-50 között), de meg akarod várni vagy már most kikapcsolod ezeket a folyamatokat és gondolkozol előre?

Mit tudsz tenni, hogy ez a folyamat ne  a negatív irányban menjen?

Masszázzsal tudod oldani a kötött területeket, javíthatod az izmaid és a kötőszöveteid keringést. Megfelelő mozgással (pl. jóga, pilates, nordic walking) pedig megelőzheted az izomletapadások mértékét, javíthatod az ízületeid funkcióját, a keringésed, a légzésed, a szénhidrát anyagcseréd, a csontjaid erősségét, a tested egyensúlyérzékét.

Autogén tréning
segítségével tudatosan segítheted tested azzal, hogy oldod a benne kialakult feszültségeket. Rendszeres alkalmazásával csökkentheted a feszes izomtónusod, lassíthatod a szívritmusod, mélyíteni tudod a légzésed, harmonizálhatod tested és lelked egységét, működését.

Személyiséged fejlődésével csökkenteni tudod a benned kialakult stresszt, probléma megoldásaid magasabb szintűek és eredményesebbek lesznek. Kialakult élethelyzeteidre és a benned zajló folyamatokra is jobban ráláthatsz, így hamarabb találod meg a számodra legoptimálisabb lehetőségeket, embereket, módszereket. Nem csak a problémáidat leszel képes megfogalmazni, hanem igényeidet és megoldási javaslataidat is. Hogy ezt minél magasabb szinten tudd megtenni, ebben segíthet a megfelelő önismeret.

Megfelelő D vitamin, kalcium, gyümölcsök és zöldségek bevitelével javíthatod a csontok erősségét, segítheted sejtjeid, szervezeted egészséges működését.

Bármilyen életkorban javíthatsz egészségén! Ismerd meg a lehetőségeid, jelentkezz most be egy szakorvosi vizsgálatra hozzám, hogy megmutassam, a fiatalos lendület a mozgás öröme Benned is ott van! A vizsgálatig ismerkedj velem és a szemléletemmel a következő videó segítségével, kattints ide.   


30 év felett tervezett első gyermekvállalás esetén nőként érdemes testedet tudatosabban felkészíteni - főleg ülő életmód mellett - már 1 évvel előre a gyermekvállalás tervezett időpontjához képest, hogy azt valóban örömként éld meg. Tanácsokkal, életmódtervvel segítelek abban, hogy mire oda érsz a várandósság ideje alatt ne a gerincfájdalmakkal küzdj, szülés uán pedig ne az inkontinencia legyen a fő problémád. Mind ez megelőzhető egy kis előrelátással.
Legyél tudatos kismama,
jelntkezz most be egy egyéni konzultációra, hogy valóban mindenkinek öröm legyen az a 9 hónap! A témában hasznos információkkal segítek Neked ezzel kapcsolatban nem csak a rendelésen, hanem  az általam írt kismamáknak szóló cikkekben, amiket megtalálsz összegyűjtve, ha ide kattintasz.

                                                                                                     budapest reumatológus zsiska beáta