Hírek

RTL Klub - Dr. TÓTH műsorában derékfájásssal és hátfájással kapcsolatos tanácsaim itt nézheted meg

Kapcsolat

Telefon: 06-20/528-3406

Email: info@drzsiskabeata.hu

Legfrissebb bejegyzés

Struccpolitika a rendelőben, avagy mindenki más beteg lehet csak ÉN NEM!

A cikk írása előtt sokat gondolkoztam azon, mi az, ami tabuként jelen lehet egy orvos életében?  Mi az, amit mi orvosok másoknál el tudunk fogadni, de a magunknál...

Gyerekek/Kamaszok

Gyermekek és kamaszok esetén egyre több mozgásszervi panasszal küszködő kis pácienst látok praxisomban. A számítógép előtt töltött órák, a rájuk nehezedő teljesítmények nyomása, az abból adódó szorongás, a nem kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgáshiány, mind olyan tényező, ami gátolja a testet abban, hogy megfelelően fejlődhessen. Egyre gyakoribbak a tartáshibák és az abból eredő térd vagy gerinc fájdalmak.

Korosztályuk egyik veszélyforrása - ami jövőjüket is befolyásolhatja - hogy gyakran nézik el a gerincferdülésüket vagy kezelik hibásan. A gerincferdülés a legtöbb esetben nem fájdalmas, ezért arra a gyermek nem panaszkodik. A figyelmes szülő az, aki gyermekénél a furcsábban álló ruhadarabok (pl. ha a nadrág szára az egyik oldalon hosszabb), váll aszimmetria vagy egy púposabb vagy lapos hát miatt gyanakodhat. Ami akkor még csak kis problémának tűnik, az nagyban befolyásolhatja a későbbiekben a kiválasztott szakmát, életpályát. Hiszen ha felnőttként nem bírja korábbi fel nem ismert problémái miatt a nehéz munkát, tartós ülést vagy állást, azzal elvesztheti addig felépített álmát.

Megfelelő vizsgálat mellett mind a hanyag tartás, mind a gerincferdülés jól diagnosztizálhatóak és kezelhetőek napjainkban. Hanyag tartás esetén segíthet a megfelelő úszásnem kiválasztása, míg gerincferdülésben a hagyományos gyógyúszás eredménytelen, nem korrigálja a tartást, csak a megfelelően végzett speciális torna (pl. Schroth terápia). Komolyabb gerincferdülés esetén pedig még a megfelelő fűző használata az, ami hosszú távon gyógyulást eredményez. Szorongás és stressz esetén gyermekeknél is fontos annak oldása és kezelése valamilyen pszichoterápiás módszerrel (pl. autogén tréning, meseterápia), amellyel nem csak a gyerek, hanem a család is pozitívan épülhet.

Hasznos információkkal segítek Neked ezekkel a témákkal kapcsolatban nem csak a rendelésen, hanem a Patika Magazin gyermekekről szóló kiadványában, ami a Bébik Kicsik és Nagyok címen jelenik meg. A cikkeket megtalálod összegyűjtve ha ide kattintasz.

Ismerd meg saját magad és gyermeked lehetőségeit, jelentkezzetek most be egy szakorvosi vizsgálatra, ahol segítek abban, hogy gyermeked vizsgálata után megfelelő tanácsokat adjak, melyeket alkalmazva megadhatod gyermekednek és saját magadnak is az egészség és biztonság érzését. 

                                                                                                                          zsiska beata reumatologus budapest